Hrana, ki vsebuje vlaknine
Vlaknine oziroma balastne snovi so ogljikovi hidrati, katere telo ne more prebaviti, vendar pa so vseeno nepogrešljiv del zdrave prehrane. Uravnavajo delovanje črevesja, pripomorejo k lažjemu iztrebljanju ter preprečujejo črevesnega raka.
Največkrat je vzrok slabe prebave prav pomanjkanje vlaknin v telesu in posledica premajhnega vnosa le teh. Med živila z veliko vlakninami štejemo tista, ki vsebujejo vsaj 2-3 grame teh kompleksnih snovi na 100 gramov teže.
Največ beljakovin najdemo v žitaricah
Izdelki iz predelanih žit kot so beli kruh in razna peciva prav tako vsebujejo vlaknine, vendar pa je njihova vrednost zelo osiromašena v primerjavi s polnozrnatimi produkti.
- polnozrnati žitni izdelki kot so kruh
graham kruh, črni kruh - polnozrnata (nepredelana) žita
ječmen, rjavi riž, koruza, oves, laneno seme, soja, bob - polnozrnate testenine
Izdelki iz predelanih žit kot so beli kruh in razna peciva prav tako vsebujejo vlaknine, vendar pa je njihova vrednost zelo osiromašena v primerjavi s polnozrnatimi produkti.
Vlaknine v sadju
- suho sadje
marelice, dateljni, suhe slive in rozine - jagodičje
robide, borovnice, maline in jagode - sveže sadje
pomaranče, jabolka, hruške z olupkom vred
Vlaknine v zelenjavi
- listnata zelenjava
brokoli, špinača, blitva, artičoke, korenje, zelje, rdeča pesa - stročnice
grah, sušen grah, fižol, čičerika in leča - oreščki in semena
mandeljni, brazilski oreščki, lanena semena, arašidi in pražena soja
Komentarji
Objavite komentar