Priljubljeni paradižnik v sebi skriva močan antioksidant Likopen

Likopen
Likopen - mogočen antioksidant, ki zavira staranje
Paradižnik je splošno poznan po svojih učinkih na zdravje in uravnoteženost telesa, še posebej zaradi bogate količine likopena, ki ga skriva v sebi. Povezujejo ga z zdravjem prostate, črevesnega predela telesa, kosti in kože.

Likopen spada v skupino karotenoidov in je pigment, ki ga najdemo v rdečem sadju in zelenjavi, največ prav v zelo priljubljenem paradižniku. Uživanje paradižnika dolgo že povezujejo z zdravjem srca. Izvlečki in svež paradižnik so pokazali znižanje skupnega holesterola, LDL holesterola in trigliceridov.

Likopen se ohrani tudi s kuhanjem, tako da uživanje paradižnikove omake in ketchupa vseeno pripomore k zadostnemu vnosu v telo.

Likopen ima mnoge koristi na kožo:


Že samo uživanje likopena s hrano preprečuje propad celic in pomaga pri preprečevanju rakavih sprememb. Nanos na kožo pa preprečuje razpad tkiva in celičnih membran. Že naravno je odličen zaščitnik pred soncem.

Raziskava: Raziskovalci so naredili preizkus in v določenem obdobju neki skupini ljudi dnevno dajali 55g paradižnikove omake, drugi skupini pa nič. Na koncu so ugotovili da je druga skupina za 33% bolj občutljiva in dovzetna za opekline kot skupina, ki je uživala likopen!

Zakaj je to pomembno? Ker je sonce eden glavnih vzrokov za prehitro staranje, gubice in poškodbe kože. Likopen je v skupini, ki ga je uživala, povečal faktor zaščite za 1.3 SPF. Zato je likopen zelo priporočljiv kot antioksidant v kozmetiki, vlažilnih kremah in kremah proti staranju.

Kreme z likopenom so že od nekdaj cenjene in so rahlo rdečkasto obarvane, prav zaradi likopena.

Likopen preprečuje prezgodnje staranje


Beljakovina kolagen je odgovorna za čvrsto kožo, in s staranjem ta počasi propada. Likopen zavira encime, ki so odgovorni za razpad kolagena in prepreči poškodbe DNA, ki pretrgajo vezi med celicami in kolagenska vlakna. Likopen pomaga dalj časa ohranjati naravno čvrstost kože.

Zaščiti kožo


Likopen zaščiti kožo zaradi zunanjih vplivov in preprečuje prezgodnje staranje. Likopen je odličen lovilec prostih radikalov, ki povzročajo staranje in kronične bolezni. Preprečuje oksidativne poškodbe celic in oksidativni stres. Uravnava čvrstost in debelino membran kožnih celic. Zdrave celične membrane ohranjajo kožo zdravo, lepo in gladko. Likopen varuje pred okoljskimi vplivi kot je onesnaženost zraka in visoko UV sevanje, ki povzroča pigmentne madeže, suho kožo in celo kožnega raka


Likopen tako igra pomembno vlogo pri zaščiti kože, pomaga povrniti mladosten izgled, čvrstost in mehkobo.


Viri: http://www.ncl.ac.uk/medicalsciences/news/item/tomatoes-found-to-fight-sun-damage
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prva stvar, ki jo morate storiti na začetku boja s kilogrami