Hrana, ki vsebuje vlaknine


Vlaknine oziroma balastne snovi so ogljikovi hidrati, katere telo ne more prebaviti, vendar pa so vseeno nepogrešljiv del zdrave prehrane. Uravnavajo delovanje črevesja, pripomorejo k lažjemu iztrebljanju ter preprečujejo črevesnega raka.

Največkrat je vzrok slabe prebave prav pomanjkanje vlaknin v telesu in posledica premajhnega vnosa le teh. Med živila z veliko vlakninami štejemo tista, ki vsebujejo vsaj 2-3 grame teh kompleksnih snovi na 100 gramov teže.

Največ beljakovin najdemo v žitaricah


Izdelki iz predelanih žit kot so beli kruh in razna peciva prav tako vsebujejo vlaknine, vendar pa je njihova vrednost zelo osiromašena v primerjavi s polnozrnatimi produkti.
  • polnozrnati žitni izdelki kot so kruh
    graham kruh, črni kruh
  • polnozrnata (nepredelana) žita
    ječmen, rjavi riž, koruza, oves, laneno seme, soja, bob
  • polnozrnate testenine

Izdelki iz predelanih žit kot so beli kruh in razna peciva prav tako vsebujejo vlaknine, vendar pa je njihova vrednost zelo osiromašena v primerjavi s polnozrnatimi produkti.

Vlaknine v sadju


  • suho sadje
    marelice, dateljni, suhe slive in rozine
  • jagodičje
    robide, borovnice, maline in jagode
  • sveže sadje
    pomaranče, jabolka, hruške z olupkom vred


Vlaknine v zelenjavi


  • listnata zelenjava
    brokoli, špinača, blitva, artičoke, korenje, zelje, rdeča pesa
  • stročnice
    grah, sušen grah, fižol, čičerika in leča
  • oreščki in semena
    mandeljni, brazilski oreščki, lanena semena, arašidi in pražena soja

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

5 zdravih vmesnih obrokov za malico, ki vas bodo hkrati nasitili in preprečili previsok vnos kalorij