Prva stvar, ki jo morate storiti na začetku boja s kilogrami



Se tudi vi borite s preveliko telesno težo in kljub naporom ne uspete izgubiti nakopičenih kilogramov, ali pa se ti vedno znova vračajo? V nadaljevanju bomo predstavili obvezen in hkrati najlažji ukrep podprt z izračuni, ki dolgoročno učinkuje na izgubo teže in vas hkrati ne bo pustil stradati. V kolikor se ga boste držali boste lahko v nekaj mesecih samo na račun tega izgubili do 5kg telesne teže in to brez dodatne vadbe.


Za vedno zamenjajte sladke pijače z vodo


Tudi vi radi pijete sadne sokove, ledene čaje, gazirane pijače kot so Coca- cola ali fanta? Prva stvar pri boji s kilogrami ki jo morate narediti je zamenjava teh pijač z navadno vodo! Lahko tudi z limono. Ne le da vas tovrstne pijače popolnoma nič ne nasitijo, ampak vsebujejo tudi veliko nezdravega sladkorja. Če ste že od nekdaj vajeni pitja teh pijač ste postali rahlo odvisni od sladkorja v njih, vseeno pa je to ena lažjih oblik hujšanja, saj kljub zmanjšanem vnosu sladkorja ne bomo stradali.

V kolikor želite izgubiti kilograme, morate najprej opustiti to navado. Zato pogumno v spremembo slabe rutine. Nekaj prvih tednov boste zagotovo imeli občutek pomanjkanja, kaj kmalu pa bo to izginilo saj se boste privadili na pitje vode za odžejanje.

Koliko sladkorja vsebuje Coca-cola?

Ena najbolj popularnih gaziranih pijač je hkrati ogromen vir sladkorja in eden od razlogov za čezmerno telesno težo ljudi po svetu. Žalostno je da korporacije promovirajo pijačo predvsem otrokom in tudi da starši dovoljujejo njeno prekomerno pitje. Pol litrska plastenka coca-cole namreć vsebuje kar 55 gramov sladkorja kar je enakovredno enajstim vrečkam sladkorja za ob kavi! Kalorična vrednost takega napoitka znaša približno 230 kcal, obenem pa s tem ne dobimo nobenega primernega hranila v telo prav tako pa nas tudi ne nasiti. Za primerjavo, če bi želeli porabiti teh 230 kalorij bi morali glede na tabelo porabe kalorij izvajati kar polurni lahki tek. Se še sprašujete od kod se redite, čeprav ne pojeste veliko?

x11

Koliko sladkorja vsebuje Ledeni čaj?

Tudi ledeni čaj nima veliko skupnega s čajem ampak predvsem s sladkorjem. Sola ledeni čaj breskev, eden popularnejših pri nas, vsebuje kar 8g sladkorja na 100g izdelka. V pol litrski plastenki to znese približno 45 gramov. Z njo zaužijemo približno 180 kalorij.

x9

Koliko sladkorja vsebuje voda z okusom?

Costella, Za life in druge vode z okusom vsebujejo povprečno 20 gramov (nekatere tudi več kot 30g) sladkorja na pol litra tekočine. Zavajujoč je naslov pijač Voda, saj tem pijačam tako ne moremo reči, so namreč sokovi iz vode z dodanimi sladkorji, prav tako kot ledeni čaji in podobne pijače. S povprečno pollitrsko plastenko vode z okusom tako zaužijemo okoli 80kcal.

x4

Koliko sladkorja vsebuje sadni sok?

Tudi sadni sokovi (pomaranča, juice, hruška) in nektarji niso prav nič boljši od drugih sladkih pijač. Multivitamin, naravni sadni sok, nektar in podobne oznake so le mamljivi napisi, ki asociirajo na bolj zdravo tekočino, kar pa v resnici sploh ne drži. Delež sladkorjev v sadnih sokovih se giblje od 5 do kar 10 g sladkorja na pol litra tekočine. Povprečno 7.5 grama. Tudi če vas premami naravni, 100 sadni sok, to še ni zagotovilo da je sladkor v njem samo iz sadja.

x7

Koliko kilogramov lahko izgubim če se znebim sladkih pijač?


Vzemimo za primer punco Matejo, ki dnevno popije pol-litrsko plastenko vode z okusom, dva decilitra sadnega soka v službi in kozarec Coca-cole s prijateljico na pijači. Tako vsaki dan zaužije naslednje količine sladkorja:


Pijača Količina Sladkorji  Kalorična vrednost 
Voda z okusom 0.5 L 20 g 80 kcal
Sadni sok 0.2 L 15 g 60 kcal
Coca-cola 0.2 L 22 g 100 kcal
Skupno: 57 g 240 kcal


Po preprostem izračunu smo dobili rezultat, ki nam prikaže da Mateja dnevno zaužije kar 240 kalorij samo iz sladkih pijač. Predpostavimo da spije te količine 5-krat v tednu. V enem tednu je njen skupni vnos kar 1200 kalorij, v treh tednih pa neverjetnih 3600 kcal. Če vemo da moramo za izgubo enega kilograma telesne teže porabiti 3500 kcal več kot zaužijemo, potem nam izračun pokaže da lahko Mateja z zamenjavo teh pijač z vodo ali radensko shujša za 1kg telesne teže v samo treh tednih. V samo 3 mesecih in pol je tako lahko lažja za debelih 5 kilogramov!

Napisano velja ob predpostavki da Mateja sladkorjev v pijači ne zamenja z drugimi viri kalorij. Pri izračunu dnevnih potreb po energiji si lahko pomaga z bazalnim metabolizmom in tako vedno ve, koliko dnevno lahko poje da se ne bo redila oziroma da bo shujšala.

Se torej še sprašujete zakaj ne morete shujšati in ali je res tako težko doseči 500kcal dnevno manj od porabe? Rešitev imate napisano tukaj. Lažji način za izgubo kilogramov ne obstaja, vsakršno odrekanje hrani bo težje zdržati. Vse kar morate za začetek storiti je zamenjava sladkih pijač z vodo!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

5 zdravih vmesnih obrokov za malico, ki vas bodo hkrati nasitili in preprečili previsok vnos kalorij