Kaj povzroča mozolje


Akne nastanejo s prekomernim izločanjem loja, prevelikim luščenjem odmrlih kožnih celic in zamašitvijo pore lasnega mešička, kasneje pa se razmnožijo bakterije Propionibacteria acnes. To je bakterija ki se nahaja na vsaki koži, ob zamašitvi pore pa se nenadzorovano razmnožuje, saj odsotnost kisika ustvari anaerobne pogoje. Zgoraj našteti so neposredni vzroki za nastanek aken in mozoljev. Na te pojave (prekomerno izločanje loja, celic) pa vplivajo spodaj našteti vzroki ali najverjetneje kar kombinacijo med naštetimi. Kaj povzroča mozolje?

HORMONI


Najbolj zanesljiv vzrok za nastanek aken so hormonske spremembe. Dokazano je da se največkrat pojavijo v najstniških letih oziroma puberteti, kadar se pogosteje spreminja nivo hormonov v telesu. Opazna je tudi cikličen izbruh aken in mozoljev pri ženskah zaradi menstruacije, kjer zelo niha nivo hormonov skozi mesec. Za izbruh mozoljev je v največji meri odgovoren moški hormon ali "androgen" prav tako pa tudi estrogen.

PREHRANA


Še vedno ni dovolj trdno dokazano, da prehrana povzroča mozolje. Pozabite lahko na nasvete rumenih medijev v stilu "pojejte jabolko na dan, jejte antioksidante," Nekatere študije pa vendar so pokazale neko povezavo z uživanjem hrane, pri kateri nastaja manj mozoljev. To je predvsem manj mastna hrana, ki sovpada z zdravim načinom prehranjevanja, kar pa koristi tudi drugim rečem povezanim z zdravjem. Prav tako naj bi k razvoju aken pripomoglo pomanjkanje vitaminov v telesu, predvsem vitamina D.

STRES


Znano je da lahko stres vpliva na veliko dejavnikov zdravja (bolezni želodca, srca prebavil in drugih) in prav tako lahko vzpodbudi nastanek mozoljev. Prehiter in stresen tempo življenja negativno vpliva na počutje in zdravje človeka, zato se je smiselno ukvarjati z odpravo stresnih dejavnikov in situacij. Stres naj bi v prvi vrsti bil kriv za prekomerno nastajanje odmrlih kožnih celic in loja. Prav tako oseba pod stresom verjetneje bolj pogosteje dotika svojo kožo na obrazu in prenaša bakterija nanjo.


IRITACIJA KOŽE


Iritacija kože povzroča mozolje. Čeprav neposredno to ne vpliva na nastanek aken, pa vendar drgnjenje, stiskanje ali praskanje kože lahko najmanj omogoči razvoj večjih mozoljev, bolj vneto obliko aken in poslabšanje stanja kože ali videza. Splošno pravilo velja - čimmanj se dotikajte kože s prsti in čimmanj drgnjenja (z oblačili) ustvarjajte na koži. Posebna navodila morajo upoštevati moški pri britju, saj gre za intenzivnejše draženje kože. Več o iritaciji.

DEDNOST


Večja verjetnost je da boste imeli težave z aknami (vsaj prekomernimi), če so jih imeli tudi vaši starši ali ožje sorodstvo. Genska zasnova vaših prednikov se prenaša na vas in možno je da se izrazijo določeni aleli genov, ki posredno vplivajo na povečano aknavost ali mozoljavost.

VNETJE


Mozolje kategoriziramo po vnetni stopnji, kjer ocenjujemo rdečino in velikost otekline. Naša telesa se različno odzivajo na vnetje zamašenih por v aknah, nekaterim bolje nekaterim slabše. Veliko zdravil proti aknam pa vsebuje prav sestavine, ki preprečujejo oziroma zavirajo vnetni proces oziroma preprečujejo razmnoževanje bakterij. Dokazi tudi kažejo, da imajo ljudje z aknami manjše vrednosti protivnetnih antioksidantov na koži, pod katere spadajo vitamin A, vitamin D. Čeprav še ne moremo soditi o zaključkih, pa nekatere raziskave kažejo na učinkovite rezultate protivnetne nizko glikemične prehrane.

POMANJKANJE VITAMINOV


Zaradi neustreznega stila življenja in prehrane imamo ljudje v telesu premalo vitaminov in mineralov. Pomanjkanje le teh povzroča vnetja v koži, ki bi jih vitamini lahko preprečili.

ALKOHOL IN CIGARETI


Direktna povezava med nastankom aken in alkoholom ne obstaja, vendar pa so znanstevniki izvedli številne raziskave o vplivu alkohola na raven hormonov v telesu. Hormoni pa so pomemben faktor ki povzroča mozolje. V dveh neodvisnih študijah je bilo ugotovljeno zvišanje nivoja estrogena in testosterona pri moških in ženskah, po zaužitem alkoholu.

Povezava med cigareti in aknami ni dokazana, vemo pa da kajenje negativno vpliva na kožo in zmanjšuje njeno zdravje. Delci v cigaretnem dimu škodijo koži z vzpodbujanjem vnetja in posledično razvojem bolj vnetih oblik aken kot če ne bi kadili. Cigareti naj bi najbolj vplivali na nastanek ogrcev (zaprtih in odprtih komedonov).

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

5 zdravih vmesnih obrokov za malico, ki vas bodo hkrati nasitili in preprečili previsok vnos kalorij