5 zdravih vmesnih obrokov za malico, ki vas bodo hkrati nasitili in preprečili previsok vnos kalorij



Med delovnim časom ali popoldne večkrat posegamo po visoko kalorični hrani, samo da zapolnimo praznino v želodcu, vendar tako 2000 priporočljivih kcal dnevno z lahkoto presežemo, če se poleg zajtrka, kosila in večerje prehranjujemo z visoko kalorično hrano v vmesnem času. Sendvič, pico, burek in podobne jedi za malico nadomestimo z bolj zdravimi živili, ki nas bodo hkrati tudi nasitila. Seznam 5 vmesnih zdravih jedi, ki vas bodo hkrati tudi nasitile:
  1. Manj mastna skuta z dodatki


    Skuta je vsebuje bogat vir beljakovin in drugih esencialnih sestavin za človekovo delovanje. Manj mastna skuta tako vsebuje le 0,5 % maščob, le malo ogljikovih hidratov in več beljakovin. Še posebno okusna je skuta MU nepasirana light. Da pa ne bo preveč pusta lahko vanjo dodamo pol pesti mešanih oreščkov s sadjem in prelijemo z malce sladkega greha sadnega okusa. Z lončkom 250 gramske skute in dodatki tako ne bomo presegli 400 kalorij. Po njej posežejo tudi športniki in dvigovalci uteži.

  2. Žitni kosmiči z jogurtom in banano


    Žitni kosmiči oziroma Muesli so zdrava oblika hranljivih ogljikovih hidratov, saj imajo nizek glikemični indeks. Poleg tega vsebujejo nekaj beljakovin in zadosti prehranskih vlaknin. Preden jih kupite podrobno preglejte sestavine na embalaži, saj ima veliko izdelkov dodanega ogromno slabega sladkorja. Muesli žitarice vsujemo v jogurt skupaj z na kolobarje narezano banano in tako zaužijemo od 350 do 400 kcal, hkrati pa posegamo po zdravih OH, vlakninah in beljakovinah.

  3. Polnozrnati kruh s piščančjimi prsi (salama)


    Piščančja prsa vsebujejo najmanj maščobe od vseh vrst mesa, hkrati pa vsebujejo veliko beljakovin. 100 g piščančjih prsi vsebuje okoli 100 kalorij, medtem ko jih pršut ali druge mastne mesnine lahko vsebujejo tud več kot 300. Piščančja prsa skupaj z zdravim, polnozrnatim kruhom tako predstavljajo ustrezen vmesni obrok, vendar pa morate biti tudi pri nakupu kruha previdni. Vsak temen kruh še ni nujno polnozrnat, saj proizvajalci radi dodajajo barvila v zmes moke in vode. Pred nakupom se prepričajte pri prodajalcu ali preverite proizvajalčevo stran na internetu. Sendviču lahko dodamo še zelenjavo po želji.

  4. Oreščki z rozinami in jogurt


    Tako imenovana študentska hrana vsebuje veliko hranil. Za malico oziroma kot vmesni obrok lahko pojemo pest ali več (do 50g) oreščkov z rozinami. Pazite, oreščki imajo visoko kalorično vrednost zato jih več kot 50 gramov ni priporočljivo pojesti. Vsebujejo veliko maščob, katere dvignejo kalorični nivo, vendar so hkrati te maščobe zdrave. Poleg tega so še dobri vir beljakovin, rozine pa naravnega sladkorja. Zraven lahko spijemo navaden jogurt.

  5. Solata z okusnim zdravim prelivom in piščančjimi prsi


    Pripravite ali kupite si lahko solato z veliko možnimi sestavinami. Le glejte, da ne vsebuje kaloričnega majoneznega preliva. Nadomestite ga s kislo smetano. Solato si lahko pripravimo iz solatnih listov, paradižnika, koruze, jajca in druge zelenjave. Prelijemo jo s kislo smetano in na koščke narezano salamo iz piščančjih prsi ter naribanim sirom. Porcija zelenjave v solati je lahko večja, saj le ne vsebuje veliko kalorij. Zraven lahko pojemo kos polnozrnatega kruha. Solata kot vmesni obrok je vedno dobra izbira, seveda z dodatkom sira in piščančjih prsi, da si zagotovimo občutek sitosti. Prav tako nam bo po takem obroku ostalo več energije, ne bomo postali zaspani in pojedli manj kalorij.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika