5 najpogostejših neresnic o hujšanju


Katere so največje zmote oziroma zmotna mišljenja o zdravem hujšanju?
  1. Če zvečer ne bom jedla, bom shujšala

    NAPAKA. Dolgoročno gledano šteje pri hujšanju samo sorazmerje med vnosom števila kalorij in iznosom, se pravi porabo za dihanje, telesne funkcije, hojo, šport in druge dejavnosti za porabo kalorij. Lahko govorimo o tem kdaj je bolj zdravo jesti določeno vrsto živil, ker zvečer zagotovo ni priporočljiv prevelik vnos ogljikovih hidratov, temveč beljakovin in vitaminov. Vendar v kolikor ste čez dan porabili več energije kot ste je zaužili, potem tudi večerno prehranjevanje ne bo povečalo vaših maščobnih oblog.
  2. Za zajtrk se moram najesti in lahko pojem karkoli, tako bom čez dan bolj sita, in manj pojedla

    Res je, zajtrk je zelo priporočljivo uživati, saj ravno zjutraj potrebujemo energijo za naše delovne naloge, ki nas čakajo tekom dneva. To pa ne pomeni, da lahko vase zmečemo vso svinjarijo, ki jo najdemo v shrambi. Zjutraj je predvsem pomembno zaužiti dovolj naravnih, ne predelanih ogljikovih hidratov (polnozrnati kruh, kosmiči), nekaj beljakovin in vitaminov. Pravi ogljikovi hidrati, ki se bodo počasneje sproščali v telo nam bodo tako dalj časa dajali potrebno energijo za delovanje. Zagotovo med zajtrk ne sodijo preveč mastne jedi, beli kruh in druge sestavine, ki vsebujejo pretežno sladkor.
  3. Ne smem jesti mesa

    Ena večjih zmot današnjega časa. Vse bolj priljubljeno vegeterijanstvo ali veganstvo naj bi vodilo do zmanjšanja telesne teže in boljšega zdravja. Že res, da lahko nadomestimo živalske beljakovine in druge pomembne sestavine v živalskem mesu z ustrezno prehrano, vendar zna biti to kar naporno delo. Meso je odličen vir beljakovin, b vitamina in pomembnih mineralov. Najnovejše prehranjevalne smernice pa priporočajo več vnosa beljakovin, ki pa jih je veliko zlasti v piščanjem in govejem mesu. In ne redi meso, ampak enostavni ogljikovi hidrati v običajnih živilih kot so beli kruh, riž in špageti., kateri nam hkrati ne zagotavljajo dovolj učinkovitih sestavin za delovanje telesa.  
  4. Če začnem občutno manj jesti in telovaditi bom shujšala

    Res je da bo takšen način prehranjevanja privedel do zmanjšanja telesne teže - hitrega hujšanja. Vendar pa tovrstna praksa ni zdravju najbolj prijazna in dolgoročno učinkovita. Naše mišice za rast ali ohranjanje potrebujejo hranila. Z redno vadbo in premalo vnesenih kalorij v naše telo bomo namreč povzročili upad mišične mase, kar se bo odrazilo v izgubljanju teže. V tem je trik. Manj mišične mase kot imamo, manj kalorij naše mišice porabljajo za obnovo in rast. S tem se naša potreba po hrani zmanjša. S tem načinom bomo tako prišli do Jo-Jo efekta, težo bomo izgubili, nato pa jo bomo spet hitro pridobili nazaj!
  5. Herbalife in podobni napitki pospešujejo razgradnjo maščob in pomagajo pri hujšanju

    Napitki Herbalife in podobni vsebujejo sestavine ki jih najdemo v običajnih živilih. Beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. S tovrstnimi napitki v telo prav tako vnesemo kalorije, zato moramo pred uporabo vedno prebrati navedene sestavine. Prav nič ne bomo shujšali, če bomo poleg običajnih obrokov konzumirali še tovrstne "shejke" saj bomo s tem le povečali naš kalorični vnos. So pa navadno sestavine v njih primernega razmerja (vsaj 60% beljakovin, 30% hidratov in 10% maščob). Kot nadomestilo obroka mogoče uporabno, za poleg pa ne.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prva stvar, ki jo morate storiti na začetku boja s kilogrami